Thirteenth meeting

 

1.Which of the following is the main topic of the passage?

A.Earthquakes

B.The Richter scale

C.Charles F. Richter

D.Seismography

2.According to information in the passage, what does the Richter scale record?

A. The distance from the epicenter

B. The amplitude of the largest trace

C. The degree of damage

D.The location of the epicenter

3.The word standard in paragraph 1 could best be replaced by?

A. reliable

B. complex

C. conventional

D. abandoned

4.What is the value of the tables?

A. They allow us to interpret the magnitude of earthquakes

B. They help us to calculate our distance from earthquakes

C. They record all earthquakes

D. They release the energy of earthquakes

5.How does each number on the Richter scale compare?

A. Each number is one hundred times as strong as the previous number

B. Each magnitude is ten times stronger than the previous magnitude

C. The strength of each magnitude is one less than the previous magnitude

D. The scale decreases by five or six for each number

6.What does the author means by the statement :

Because the effects of such shaking dissipate with distance from the epicenter of the earthquake, the Mercalli rating depends on the site of the measurement?

A. The Mercalli rating will vary depending on the location of the measurement

B. The results of the Mercalli rating are less accurate  at greater distances from the epicenter

C. The stronger shaking of the earthquake at the center is not detected by the Mercalli rating

D. The Mercalli rating is useful because it is taken farther away from the center of the earthquake

7.The word undetected in paragraph 4 is closest in meaning to?

A. with no damage

B. with no notice

C. with no name

D. with no problem

8.With which of the following statements would the author most probably agree?

A. Only the Richter scale describes earthquakes in quantitative terms

B. Both the Richter scale and the Mercalli Scale measure earthquakes in the same way

C. Most earthquakes are measurable on either the Richter or the Mercalli scale

D. The Mercalli and the Richter scales are different but they can be compared

9.The passage discusses all of the following in the explanation of the Richter scale EXCEPT?

A. It was introduced in 1935

B. It was developed by an American seismologist

C. It has a scale of 1 to 12

D. It measures the magnitude of earthquakes

Problem 19 Redundancy Unnecessary Phrases

 

S                        V                              C                               M

Lee                   Learned                English                       Quickly

 

  • Incorrect:  The key officials who testified before the senate committee                          responded in a manner  that   was evasive.
  • Correct  :  The key officials who testified before the senate committee               responded evasively.

1.The key officials who testified before the senate committee  responded  evasive.

A                            B                            C                 D

Answer: d correct evasively

  • Incorrect:  Mr. Davis knows a great deal in terms of the condition of the                       situation.
  • Correct  :  Mr. Davis knows a great deal about the situation.

2.Mr. Davis knows a great deal ……… the situation.

A. Of

B. Is

C. A

D. About

Answer: d

  • Incorrect:  It was a problem which was very difficult in character an very delicate in nature.
  • Correct  :  The problem was difficult and delicate.

3.The problem was difficult and to delicate.

             A            B       C                     D

 

Answer: d correct delicate

  • Incorrect:  The disease was very serious in the nature of it.
  • Correct  :  The disease was very serious.
  • 4.The disease was ……… serious.
  • A.was
  • B.very
  • C.is
  • D. A

Answer: b

  • Incorrect: mary had always behaved in a responsible manner
  • Correct: mary had always behaved  responsibly

5.mary had always behaved  responsible

A       B         C               D

Answer: d correct responsibly

Problem 20 Redundancy – Repetition of Words With the Same Meaning

  • Incorrect:  The money that I have is sufficient enough for my needs.
  • Correct  :  The money that I have is sufficient for my needs.

6.The money that I have is sufficient ……..my needs.

A.for

B.of

C. Is

D. And

Answer: a

  • Incorrect:  Bill asked the speaker to repeat again because he had not                  heard him the first time.
  • Correct  :  Bill asked the speaker to repeat because he had not heard him the first time.

7. Bill asked the speaker to repeat again  because he had not heard him the first time

A                                      B               C                         D

Answer: b correct repeat

  • Incorrect:  The class advanced forward rapidly.
  • Correct  :  The class advanced rapidly.

8.The class advanced ……… .

A.rapidle

B.rapidly

C. Forward

D. To rapidly

Answer: b

  • Incorrect:  She returned back to her hometown after she had finished                her degree.
  • Correct  :  She returned to her hometown after she had finished her                  degree.

9.She returned back to her hometown after she had finished her degree.

A                          B                                   C               D

Answer: a correct returned

  • Incorrect:  I am nearly almost finished with this chapter.
  • Correct  :  I am nearly finished with this chapter.

or

I am almost finished with this chapter.

10. I am …….. finished with this chapter.

A.nearly

B.to

C. Can

D. Have

Answer: a

Problem 21  Redundancy – Repetition of Noun by Pronoun

  • Incorrect:  My teacher he said to listen to the news on the radio in                    order to practice listening comprehension.
  • Correct  :  My teacher said to listen to the news on the radio in order                 to practice listening comprehension.

11.My teacher he said to listen to the news on the radio in   order to practice listening

A            B                        C                         D

comprehension.

Answer: a correct said

  • Incorrect:  Steve he plans to go into business with his father.
  • Correct  :  Steve plans to go into business with his father.

12.Steve ……… to go into business with his father.

A. To plans

B.plans

C. She plans

D. He plans

Answer: b

Incorrect : my sister she found a store that imported food from our country

Correct: my sister found a store that imported food from our country

13.my sister she found a store that imported food from our country

A                                 B                    C              D

Answer: a correct found

Incorrect: hospitalization  that it covers room, Meals, nursing, and additional hospital expenses such as lab tests, x-rays, and medicine

Correct: hospitalization  covers room, Meals, nursing, and additional hospital expenses such as lab tests, x-rays, and medicine

14.hospitalization  covers room, Meals, nursing, and additional hospital ………….. such as lab tests, x-rays, and medicine

A.expense

B.expensive

C.to expense

D. Expensively

Answer: a

Incorrect: Anne she wants to visit washington, D.C., before she goes home.

Correct:Anne  wants to visit washington, D.C., before she goes home.

15.Anne she wants to visit washington, D.C., before she goes home.

A               B                                   C              D

Answer: a correct wants

  • Problem 22

Transitive and Intransitive Verbs – Raise and Rise

        S    RAISE                       C                       M

Heavy rain       raises     the water level of the reservoir            every spring.

Heavy rain       raised     the water level of the reservoir             last week.

S                   RISE                  C                                  M

The water level      rise               when it rains                 every spring.

The water level      rose            when it rains                   every spring.

 

 

  • Incorrect:  The cost of living has raised 3 percent in the past year.
  • Correct  :  The cost of living has risen 3 percent in the past year.

16.The cost of living has ……..3 percent in the past year.

A.raised

B.risen

C.rising

D. Rised

Answer: b

  • Incorrect:  The flag is risen at dawn by an honor guard.
  • Correct  :  The flag is raised at dawn by an honor guard.

(An honor guard raises the flag.)

17.The flag is risen at dawn by an honor guard.

A          B                  C                   D

Answer: b correct raised

  • Incorrect:  Kay needs to rise her grades if she wants to get into                          graduate school.
  • Correct  :  Kay needs to raise her grades if she wants to get into                                     graduate school.
  • 18.Kay needs to ……….her grades if she wants to get into                                   graduate school.

A. Raise

B.rise

C.raised

D.rised

Answer: b

  • Incorrect:  The landlord has risen the rent.
  • Correct  :  The landlord has raised the rent.

19.The landlord has risen the rent.

A        B      C           D

Answer: c correct raised

Incorrect: the smoke that is raising from that oil refinery is black.

Correct : the smoke that is rising from that oil refinery is black.

20.the smoke that is ………… from that oil refinery is black.

A.raised

B.rising

C.rise

D.raising

Answer: b

Problem 23     Transitive and Intransitive Verbs – Lay and Lie

 

Transitive                      Intransitive

Verb word         Past                         Participl        Verb word    Past                  Participle

lay    laid       laid                    lie         lay           lain

 

 

  • Incorrect:  Her coat was laying on the chair.
  • Correct  :  Her coat was lying on the chair.

21.Her coat was laying on the chair.

A      B     C                   D

Answer: c correct lying

  • Incorrect:  Key West lays off the coast of Florida.
  • Correct  :  Key West lays off the coast of Florida.

22.Key West ……. off the coast of Florida.

A. Lying

B.lay

C.lays

D.lied

Answer: c

Incorrect:  I have lain your notebook on the table by the door so that                 you won’t forget it.

Correct  :  I have laid your notebook on the table by the door so that                you won’t forget it.

23. I have lain your notebook on the table by the door so that you won’t forget it

A                              B                C                    D

Answer: laid

Incorrect:  Why don’t you lay down for a while?

Correct  :  Why don’t you lie down for a while?

24.Why don’t you …… down for a while?

A.lays

B.lay

C.lie

D.lies

Answer: c

Incorrect:  Linda always forgets where she lies her glasses.

Correct  :  Linda always forgets where she lays her glasses.

25.Linda always forgets where she lies her glasses.

A         B                          C           D

Answer: c correct lays

Problem 24        Transitive and Intransitive Verbs – Set and Sit

 

               Transitive                                       Intransitive

Verb word      Past      Participle       Verb word     Past       Participle

set           set               set                    sit            sat            sat

 

 

Incorrect:  Please sit the telephone on the table by the bed.

Correct  :  Please set the telephone on the table by the bed

26.Please ……….the telephone on the table by the bed.

A.sit

B.set

C.do

D.up

Answer: b

Incorrect:  Won’t you set down?

Correct  :  Won’t you sit down?

27.Won’t you set down?

A       B   C       D

Answer: c correct sit

Incorrect:  Their house sets on a hill overlooking a lake.

Correct  :  Their house sits on a hill overlooking a lake.

28.Their house ……. on a hill overlooking a lake.

A.sets

B.still

C.sits

D.send

Answer: c

Incorrect: let’s sit your suitcases out of the way

Correct: let’s set your suitcases out of the way

29.let’s sit your suitcases out of the way

A      B             C               D

Answer: b correct set

Incorrect: terry has set there waiting for us for almost an hour.

Correct: terry has set there waiting for us for almost an hour.

30.terry has ……. there waiting for us for almost an hour.

A.sit

B.sits

C.set

D.sets

Answer:c